dijous, 27 d’agost del 2015

La noia de Bal Mandir



Humala és un petit poble del Nord del Nepal, molt proper a la Xina. És un poblet molt pobre i amb molt pocs serveis al que només s’hi pot arribar per via aèria. Aquest poble humil i petit és el que, el maig de 1990, va veure néixer a la Kalpana, la primera filla d’una parella jove.
Quan tenia un o dos anys es va trencar el braç. Això, que per alguns pot ser una simple anècdota, per a ella va suposar tenir una vida absolutament diferent de la que hauria tingut. Els recursos mèdics del poble eren molt limitats i el braç no se li va curar. Quan en tenia quatre o cinc, la seva àvia la va anar a buscar al poble i amb els seus pares i germana van anar a Kathmandu per veure si la podien curar. A Humala, les persones que tenen un defecte a una extremitat són considerades inútils motiu pel qual els seus pares la van abandonar a l'hospital on estava ingressada. El personal de l'hospital la va portar a Bal Mandir: el primer orfenat del Nepal i actualment el més gran. Al seu informe no hi constava pare, mare ni lloc de naixement. Ella es pensava que era orfe.
A Bal Mandir hi va tenir una bona vida. Hi va fer bons amics, parla d'algun dels nens que hi ha o hi havia allotjats com dels seus germans. Estar a Bal Mandir li va permetre anar a bones escoles. Alguns cursos va estar interna a l'escola i només passava l'estiu a l’orfenat, d'altres hi vivia tot l'any. Durant els primers anys d’escola va gaudir de la companyia d’una molt bona amiga, la Sita Karki. Tot i així, fins als 12 o 13 anys i malgrat haver canviat d’escola, es va sentir marginada pel fet de ser orfe, tenir una malformació al braç,... Això afecta a qualsevol, es va sentir molt malament, va tenir una baixa autoestima i un mal rendiment en els estudis. Tant malament la va tractar un company que va estar a les portes del suïcidi. Afortunadament va tenir el recolzament de companys de Bal Mandir. Però a la New Shrine School, on va cursar els nivells 8, 9 i 10, la seva vida va fer un gir de 180º: es va sentir estimada per companys i professors que l'animaven i l'estimulaven. Sobretot la seva millor amiga, la Shanti Thapa. El seu rendiment acadèmic va fer un tomb considerable i va obtenir bons resultats. 
Per aquelles dates, un company de l'orfenat va anar al seu poble i li va portar la increïble notícia de què tenia pare, mare i germana. No s'ho podia creure! Però ell hi va insistir: al poble li ho havien explicat i eren molt bona gent!
Als setze anys han de deixar Bal Mandir. Ella va anar al NGCC (Nepal Girls Care Centre). Aquest havia estat fundat per l'Anna Lina, una senyora suïssa que havia adoptat una nena de l'orfenat i havia vist que les adolescents quedaven desemparades. Allà van aprendre a funcionar per la vida: cuinar, netejar, gestionar els diners,... També podien gaudir de bona alimentació, roba de qualitat, van rebre suport pels cursos preuniversitaris,...
El darrer any que va estar a Bal Mandir hi va anar un grup d'espanyols en un projecte de col·laboració a pintar l'escola. Ella els va ajudar molt. Va tenir molt bona relació amb un dels voluntaris, en José Luís. Quan va marxar li va donar la seva adreça de correu electrònic i es van anar comunicant per mail. Mica en mica, el va anar sentint com un pare. L'any següent, quan ell va tornar a Bal Mandir, ella, malgrat que ja no estava a l'orfenat, va anar a ajudar-los. Amb els anys la relació es va anar enfortint i, quan l'any 2007 ell hi va anar amb la seva dona, l'Aurora, la Kalpana es va sentir molt bé, es va sentir estimada pels seus pares.
En Pablo, un treballador d'un centre de nens discapacitats de Londres, el 2009 va anar com a voluntari a Bal Mandir. En veure unes nenes deficients que estaven soles i estirades a terra va comprendre que necessitaven un centre especial per a elles. I aquí va ser quan es va començar a gestar un projecte nou: Dididai (didi vol dir germana gran i dai vol dir germà gran). I dins de Bal Mandir van crear un centre per a nens i nenes deficients.
Aquell mateix any va tornar al seu poble per primera vegada, havia d'arreglar la seva documentació. No va sentir res quan va conèixer a la seva família. Ara bé, la va impressionar veure que els nens havien de caminar dues hores per anar a l'escola. Es va adonar que és un lloc molt pobre on és molt difícil viure-hi. Per si això fos poc, no es podia entendre amb la gent ja que parlen llengües diferents. Es Va prometre que si hi tornava seria per poder ajudar als habitants del poble.
L'any següent, el 2010, quan ja en tenia vint, va ser un any de canvis: va començar a treballar a Dididai, va llogar una habitació amb dues companyes de NGCC i va entrar a la universitat per a estudiar sociologia i desenvolupament rural, carreres que duren tres anys. 
Des que treballa a Dididai ha conegut molta gent. L'ha recolzat molt gent d'Espanya, sobretot en José Luís i l'Aurora. L'any 2013 va poder anar tres mesos com a voluntària al centre d'EE on treballa en Pablo gràcies a les gestions de l'Anna i la Mª José.
L'any 2014, als seus vint-i-quatre anys, set persones que havien viscut a Bal Mandir van obrir Creative Nepal, una ONG amb l'objectiu d'ajudar a finançar els estudis a adolescents i joves que havien estat a Bal Mandir (recordem que als 16 anys han de deixar el centre). També ajuden a altres nois i noies que les seves famílies no els poden proporcionar educació. Actualment ajuden a 11 alumnes de batxillerat i a 12 d'universitaris. Tal com diu: "com més diners tinguem a més nens i nenes, nois i noies podrem ajudar". També tenen intenció de construir escoles a quatre pobles que amb el terratrèmol del 25 d'abril es van esfondrar. La seva principal font de finançament és Ruta 6 (una ONG de Cantàbria). La Kalpana dóna molta importància a la formació. Creu que amb una bona formació els nois i noies tenen més possibilitats de tirar endavant i segurament la seva vida serà molt millor.
Per tant, actualment treballa a Dididai i visita sovint i dóna un cop de mà als seus germans de Bal Mandir. També és vicepresidenta de l’ONG Creative Nepal.
La seva tenacitat i generositat són un gran què pels que l’envolten.

Pàgines web o emails dels centres o ONGs que he anomenat:
Bal Mandir: http://www.nconepal.org.np/
Nepal Girls Care Centre: http://www.ngcc.info/index.php
Dididai: dididai.org
Creative Nepal: creativenepal6@gmail.com