divendres, 19 de gener del 2018

Un gran cor nascut al Baix Himàlaia




Infantesa, la vida nòmada
En Kami va néixer a Goli-Gumba, a 3.800m d’alçada, l’any 2021 del calendari nepalès. Golla, el nom Sherpa de Goli, és al Baix Himàlaia, a la Terra dels Sherpes de Nepal. És extens i poc poblat amb petits nuclis habitats i cases aïllades. Al terme municipal de Goli hi ha la Vall de Gumba i és a una de les seves cases on va néixer en Kami. Era el tercer de vuit germans, dels quals sis van arribar a adults. A aquella època, i encara ara, consideren que tenir família és tenir riquesa: tenen els camps, els animals, la casa,... i els nens són forts i poden treballar-hi.
Els seus pares eren ramaders nòmades. Tenien iacs, nats (les femelles dels iacs),... Són animals que no poden passar calor, per tant, han de viure a més de 3.500m d’alçada. A l’estiu, quan plou, viuen a la muntanya, a prop de Peekye Peak. (4.068m). La família havia d’estar a llocs on hi hagués bon menjar pels animals, i en quantitat. Per això, cada dues setmanes i mitja o tres canviaven de lloc. Tot i que tenien lloc per viure, cada vegada que hi anaven havien de refer el sostre. El feien amb bambú que havien de portar.
A l’època de fred, baixaven a Gumba on tenien la casa. Allà cuidaven als animals, conreaven cereals com ara blat de moro, blat, patates (una part molt important de la seva alimentació),...

Segona infància, els anys d’escola
Als vuit anys va deixar la vida nòmada i començà a anar a l’escola. L’escola estava a una hora o hora i mitja del poble per això encara no hi havia pogut anar: els pares no el podien acompanyar i anar a buscar ja que havien de cuidar el bestiar i ell havia de ser atès pels seus pares. Als vuit anys ja va ser prou gran per poden fer la caminada anant amb els amics.
Quan els pares eren a la muntanya vivia a casa seva amb el seu germà i la seva germana grans que es feien càrrec d’ell. El pare o la mare baixaven de tant en tant a veure’ls però confiaven en ells. També tenia família al poble que, si convenia, els podien donar un cop de mà. En aquella època, a Goli, no hi havia ràdio, de fet encara no hi ha electricitat però tenen un sistema de comunicació que quan passa alguna cosa, al cap de mitja hora tothom ho sap.
Quan en Kami era un nen hi havia productes que només trobaven a Kathmandu o a la Índia. Hi anaven una vegada a l’any. El trajecte fins a Kathmandu durava una setmana. Allà compraven el que necessitaven i tornaven al poble. Si s’havien de desplaçar fins a la Índia, feien un viatge de 28 dies. Normalment feien torns entre els germans i cada any hi anava algú de la família que portava productes pels altres.
Va anar a l’escola fins als 14 anys, quan va acabar el nivell 5.  Per continuar estudiant havia d’anar a Kathmandu o a alguna altra ciutat. Però al no conèixer la llengua de la zona on havia d’anar a estudiar, per falta de diners,... els seus estudis van quedar estroncats.

Vida laboral
Quan deixà l’escola hi va haver unes tempestes importants, amb calamarsada inclosa, que els van destruir els cultius. Això va fer que, primer el seu germà gran i després ell, hagessin de buscar feina per ajudar a la família. Això el va fer desplaçar fins a Kathmandu on els primers sis mesos va treballar com a ajudant de cuina i els següents sis mesos va fer de cambrer.
Un dels clients del restaurant li va dir que, per a un sherpa, treballar de cambrer no és suficient i, com que té una agència de viatges, li va oferir d’anar a treballar amb ell com a portador a la muntanya. Amb quinze anys començà a traginar 35 kg de material cobrant 12 rúpies nepaleses al dia, que corresponen a uns 10 cts d’euro. En aquella època es podia viure bé amb aquests diners. Actualment els portadors cobren 11 € al dia i, tot i així, és poc. Va estar un any fent de portador i un altre d’ajudant de cuina de trekking. Després va fer de sherpa[1]. Va fer un curs per fer de guia, un altre d’escalada,... Va exercir com a Sherpa fins el 1992 quan creà la seva pròpia agència. Aquestes feines el van portar a fer trekkings a diferents països de la zona i va pujar a diferents muntanyes de més de 6000 metres d’alçada., a l’Everest va arribar fins a 7.500 per ajudar a uns amics.
La seva agència, Annapurna trekks and expeditions,  organitza trekkings, rutes culturals i expedicions tant a Nepal com a Butan, Tibet i a algunes zones de la Índia.

La família
En Kami va tenir una primera parella de qui es va divorciar i amb qui van començar el projecte de l’escola, que comentaré més endavant.
Amb la segona parella, amb qui viu ara, ha tingut tres fills que actualment tenen entre 9 i 14 anys.

Ajudes, col·laboracions,...
Una de les característiques d’en Kami és que ha ajudat i ajuda a molt gent, tant a nivell particular com a través de les organitzacions en les que ha participat o ha fundat. Aquí en comento unes quantes:

EDFON (Education Development foundation Nepal) és una ONG que finança l’escola Nepal Rtana School ubicada a Jaranku, Kathmandu. És un barri molt humil i, si els nens no anessin a aquesta escola, difícilment anirien a una altra. 
El 1995 van començar a construir l’escola. Fou construïda per paletes nepalesos i finançada per la Generalitat de Catalunya i Arquitectes Sense Fronteres. L’any 2006 hi va haver un problema important i van haver de tancar l’escola. El 2008 es creà l’ONG EDFON formada per uns quants socis nepalesos. En Kami n’és el president. L’objectiu era tornar a obrir l’escola. Inicialment hi anaven molt pocs alumnes i mica en mica ha anat creixent.
Des del principi van tenir moltes dificultats econòmiques ja que l’escola es finança amb aportacions de patrocinadors, socis de l’ONG, donatius, apadrinaments, subvencions,...

PHISO (Peekye Hill Social Organization)
L’any 1998 en Kami va promoure la creació de l’ONG PHISO amb l’objectiu principal de crear una escola pels més petits del seu poble perquè no els passi com a ell que fins als 8 anys no va poder anar a l’escola.
El finançament tampoc va ser fàcil i al principi va ser ell qui pagava als mestres. Actualment es finança amb donatius, apadrinaments,...

Altres
Per altra banda, en Kami ha ajudat a molts nepalesos ja sigui fent de mediador, intermediari, amb ajuts econòmics,...
Crec que només ell sap què ha fet pels als altres ja que, de tant en tant, sé més coses en les que ha col·laborat.

Actualment
Actualment viu amb la seva família i treballa a la seva agència. També col·labora en diferents projectes i amb diferents persones i vetlla pel bon funcionament de les escoles i ONGs que ha fundat.

WEBS de les organitzacions:
Annapurna Treks and expedition: http://www.annapurnatreks.com/




[1] L’ofici de sherpa consisteix en ajudar al guia, als clients, muntar tendes,... El poden fer persones de diferents cultures, països,...