dijous, 15 d’octubre del 2015

Una vida de contrastos - 1



La Roser va néixer un dia de setembre de 1929 a la vila de Gràcia de Barcelona. Des de nena va ser una persona de contrastos: per reis li podien regalar una nina, molt de nenes i un cavall de cartró, més associat als nens. Va anar a l’escola on va cursar primària i batxillerat i després va començar infermeria. Però ho va deixar per cuidar el seu pare que havia tingut un atac de cor. Aquí es va acabar la seva època d’estudiant.
El pare treballava com a agent de publicitat a Radio España i, quan va tornar a treballar, va voler que ella l’acompanyés en les seves visites. Després d’això va treballar en diferents feines, va aprendre idiomes,...
Quan era jove, la Roser, tenia bon tipus, molts pretendents i moltes amistats. Va tenir un nòvio més seriós amb qui ja parlaven de casar-se però, com diu ella, gràcies a Déu cada any a la mateixa època renyien fort. La tercera vegada que va passar va decidir deixar-lo definitivament. Llavors, una amiga li va proposar d’anar a l'escola on havien anat. Ella es va sorprendre perquè feia temps que hi tenia poca relació i, a part d’anar a missa els diumenges, no feia res relacionat amb la fe. No trobava sentit a anar-hi. A més, no tenia temps, sempre estava fent coses: era una persona molt activa. Però un dia hi va anar, hi va tornar i al cap de poc ja era presidenta d’alguna de les associacions que hi havia. Durant aquells anys va passar moltes hores a St. Felip Neri de Gràcia pregant o fent contemplació.
Al cap d’uns anys va decidir fer-se monja. Ho va decidir i això que una tia monja sovint l’havia animat a entrar i ella sempre li havia dit que s’esperés asseguda que dreta es cansaria. I, encara que sembli estrany en una persona tant activa com ella, va veure que la vida contemplativa era la que més la captivava, la que volia viure.
Als 30 anys, quan ja havia viscut força, va entrar al Monestir de les Carmelites  Descalces de Mataró. Va ser un amor a primera vista: la primera vegada que hi va anar va ser conscient que era el seu lloc. Mai se n’ha penedit malgrat que va passar de tenir una vida molt lliure a viure a un lloc amb una reglamentació molt estricta. Va ser un gran contrast.
Quan va començar a viure allà, la vida al monestir era més radical que ara. Com ja he dit, era molt reglamentada: es llevaven d’hora i els dies transcorrien entre les pregàries, la missa diària i les estones de formació, si eres al noviciat, o d’ofici si ja havies fet la professió solemne. Cada dia hi havia una hora de pregària individual al matí i una altra a la tarda i se seguia el Breviari[i]. Les pregàries les feien plegades a l’església. Després dels àpats, que es feien en silenci mentre una d’elles llegia, hi havia l’hora de recreació que consistia a trobar-se i enraonar, compartir. Les novícies hi anaven ocasionalment, es posaven juntes al costat de la mare mestra (o mestra de novícies) i si una d’elles volia dir alguna cosa, ho havia de comentar a la mare mestra o a la priora que ho transmetien a tothom.
En aquella època, la vida al monestir tenia altres costums, normes. Per exemple: les novícies no podien parlar entre elles, havien de demanar permís a la mare mestra. També estaven moltes hores agenollades: s’agenollaven i al cap d’una estona la mare mestra els feia un senyal i es podien aixecar, a vegades es despistava i hi passaven molta estona. Hi havia reixes metàl·liques amb punxes i quan hi anava la família o qualsevol altra persona els veien a través de les reixes, i del vel. Sí, portaven vel i, excepte per veure els familiars més pròxims, havien de dur la cara tapada. Durant el Concili Vaticà II van replantejar-se moltes coses i ho van aprofitar per evolucionar, canviar coses, sobretot a nivell intern.
La Roser sempre havia estat interessada en les missions i l’Àfrica sempre l’havia atret.



[i]El Breviari és un llibre litúrgic de l’església catòlica que conté els texts de l’ofici diví o litúrgia de les hores de les pregàries,...

 La litúrgia de les hores inclou: ofici de lectura, laudes, tèrcia, sexta, nona, vespres i completes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada